Výber správneho oleja pre VW Golf je dôležitý!

Datum: 24.10.2024

Pre svoj výkon a spoľahlivosť je Volkswagen Golf obzvlášť obľúbený a to, ako dlho a hladko motor auta vydrží, závisí od výberu správneho oleja.

Výber správneho oleja pre VW Golf je dôležitý!

Majitelia tohto auta sa snažia nájsť vhodný olej, takže sa pokúsme pochopiť a zistiť, čo by to malo byť.

Na trhu sú rôzne motorové oleje, dokonca existujú aj univerzálne riešenia. Pre VW Golf sa však oplatí vybrať motorové oleje, berúc do úvahy špecifiká motora konkrétnej úpravy automobilu a jeho prevádzkové podmienky.

Prečo je dôležitá kompatibilita oleja s automobilmi

Každý výrobca odporúča vybrať mazivo pre konkrétny model, takže množstvo spoločností, vrátane samotného Volkswagenu, vyrába oleje vlastnej značky. Výrobca pozná všetky nuansy vyrábaných strojov, preto vyvíja mazivá, ktoré dokonale zodpovedajú jeho charakteristikám, aby motor fungoval efektívnejšie a spotrebovával optimálne palivo a každý diel bol chránený pred trením, koróziou a nečistotami.

Takže zvláštnosti výberu maziva pre VW Golf.

Zamerajte sa na generáciu a rok výroby auta, pretože rôzne úpravy VW Golf majú od automobilky požiadavky na ACEA, API a tolerancie.

VW Golf štvrtej generácie (do roku 2003)

Oleje pre tieto stroje majú polosyntetický a zriedkavo minerálny základ, špecifikácie SG, SH a SJ. Tieto sklady sú lacné, ale dnes sú zriedkavé.

Je dôležité zvoliť olej podľa klimatických podmienok a štýlu jazdy: viskozita od 0W-30 - pre tiché jazdy, po 10W-40 - pre milovníkov vysokých otáčok a zaťaženia.

VW Golf 5 (do roku 2008)

Štandardy novších úprav sa zmenili. Vhodné sú oleje štandardov CG-4, CI, CH a CH-4 s tolerančným označením 502–505. Voľba viskozity je podobná ako pri olejoch pre 4. generáciu „golfov“.

Golf 6 (do roku 2013)

Špecifikácia je API SL pre benzínové motory a API CI pre diesel. Zloženie olejov minulých generácií už nie je relevantné, čo je spôsobené zlepšením environmentálnych noriem. Podľa systému VW si môžete vybrať mazivá s toleranciami 502/505 a 504/507.

Golf 7 (do roku 2017)

Požiadavky sú čoraz prísnejšie. Oleje pre túto generáciu musia mať špecifikáciu API SN alebo SM. Viskozita zostáva nezmenená - od 0W-30 do 10W-40.

Golf 8 (po roku 2019)

Syntetické oleje s toleranciami VW 508/509 sú vhodné pre autá 8. generácie. Vhodné sú aj mazivá ACEA C5, API SN, API SN+.

Pri údržbe je dôležité používať štandardné množstvá oleja. To pomôže zabrániť "hladovaniu" motora alebo poškodeniu olejových tesnení. Olej by mal byť naplnený v objeme vhodnom pre typ a pracovný objem motora, ktorý sa pohybuje od 3,2 do 5,7 litra.

Najlepšie oleje pre VW Golf

Na Mazeto nájdete kvalitné mazivá pre motory VW Golf od oficiálneho výrobcu - Volkswagen LongLife a Special D. S modelom sú kompatibilné aj oleje overených svetových značiek:

Castrol;

Mobil;

Somme;

Shell Helix atď.

Vyberte si kvalitné motorové oleje pre VW Golf a predĺžte životnosť svojho auta!

Čítané: 14 x