Nová dakarská Tatra prekvapuje kontroverzným dizajnom. Má 1100 koní a rozbehne sa na 170 kmh

30.09.2024 01:15 Rely Dakar 2025 sa neúprosne blíži a tímy postupne predstavujú svoje „náradie“, ktoré pošlú na začiatku januára do púšte. Tím Fesh Fesh pripravil horúcu novinku s parametrami, ktoré jej dávajú veľké šance na „bedňu“. Nová dakarská Tatra FF7 New Gen je špeciál s výkonom až 1100 koní, automatickou prevodovkou Allison a maximálnou rýchlosťou 170 km/h. Jej esom v rukáve je aj lepšie rozloženie hmotnosti s kabínou posunutou presne nad prednú nápravu.

Elektrické Iveco S e-Way Rigid dostalo ďalšiu porciu batérií. Na palube si vezie kapacitu 490 kWh

29.09.2024 13:15 Elektrické Iveco S e-Way Rigid ukazuje, kde až môže zájsť pri súčasných technológiách elektrické nákladné auto. Na veľtrhu IAA Transportation 2024 v Hannoveri výrobca predstavil jeho najnovšiu evolúciu schopnú v podvozku voziť 7 blokov trakčných batérií s celkovou kapacitou až 490 kWh. Aby ich však stíhal dobíjať v akceptovateľnom čase, ponúka aj obrovský nabíjací výkon.

Elektrická dodávka BYD E-Vali príde aj s pohonom 4x4. Na nabitie zvládne 250 km

28.09.2024 12:45 Čína opäť ukázala, že sa vie prispôsobiť potrebám akéhokoľvek trhu. V automobilke BYD totiž špeciálne pre Európu navrhli dodávku určenú pre kuriérov a donáškové služby tzv. „poslednej míle“. Elektrický BYD E-Vali sa na veľtrhu IAA Transportation 2024 predstavil rovno v dvoch veľkostných verziách. Pre náročnejšie cesty bude k dispozícii aj s pohonom všetkých kolies a na jedno nabitie zvládne prejsť 220 – 250 km.

Špeciálny hasičský Unimog zvládne aj jazdu po žeravom uhlí. Lesný špeciál hasí sám seba

28.09.2024 12:45 Lesný požiar, či iné horenie vegetácie bývajú pre hasičov veľmi náročné a často vyžadujú aj špecifickú techniku prispôsobenú haseniu v sťažených podmienkach. Koncern Daimler má pre tieto prípady vo výrobnom portfóliu aj techniku určenú na hasenie v spomínaných špecifických podmienkach. Jedným z príkladov je aj hasičský Unimog Rosenbauer, ktorý Mercedes-Benz ukázal na výstave FIREmobil 2024.

Titul Bus of the Year 2025 získal vodíkový Solaris Urbino. Naraz odvezie až 140 cestujúcich

26.09.2024 11:45 Prestížny titul Bus of the Year 2025 získal opäť Solaris. Tentoraz za vodíkový kĺbový autobus Urbino. Pre značku Solaris je to už druhý titul v jej histórii, v roku 2017 si rovnaké ocenenie odniesol elektrický Solari Urbino 12 Electric. Aktuálnu novinku poháňa vodík, naraz odvezie až 140 cestujúcich a na jedno natankovanie tlakových nádrží umiestnených na streche autobusu zvládne odjazdiť 600 km.  

MAN TGX 2025 je najúspornejší v triede, jeho naftový motor MAN D30 má účinnosť nad 50 %

26.09.2024 11:45 Nový MAN TGX 2025 prichádza s niekoľkými vylepšeniami zlepšujúcimi jeho prevádzkové parametre. Najzásadnejším z nich je nový naftový motor MAN D30 s maximálnou účinnosťou nad 50 %. V kombinácii s automatickou prevodovkou TipMatic 14 je tak najúspornejším modelom v triede. MAN priznáva, že hoci stále pracuje na elektrických novinkách, naftový pohon preň zostáva aj naďalej mimoriadne dôležitý.

Eurowag Office zjednoduši komerčnú cestnú dopravu

23.09.2024 10:30 Na veľtrhu IAA Transportation 2024 v Hannover predstavili digitálnu platforma Eurowag Office. Ide o digitalizovanie a zjednodušenie komerčnej cestnej dopravy. Mala by zabezpečiť menej papierovania, efektívnejšie riadenie úloh a plánovania ciest. S vývojom platformy časom pribudnú aj nové aplikácie ako napríklad e peňaženka, dialóg s vodičmi či prenos dokumentov medzi šoférom a dispečerom.

Živnostníkom a podnikateľom zdražejú autá. Zvyšovanie dane zasiahne mnohých, je však skryté

22.09.2024 22:30 Tento týždeň priniesol zásadné zmeny pre ľudí na Slovensku. Veľkú pozornosť získala 23% DPH. Živnostníkom a podnikateľom zdražejú autá ešte nad rámec ďalších ohlásených extra výdavkov, ktoré budú musieť podnikatelia utiahnuť z vlastného vrecka, alebo ich prenesú na koncových spotrebiteľov a zákazníkov. Štát zvýši daň z motorových vozidiel používaných na podnikanie. V priemere zaplatíme o 30 až 40 eur navyše, priznáva ministerstvo financií.

Ducato Cargo Box na mieru vďaka Fiat Profesional CustomFit

22.09.2024 10:00 Najnovší prírastok značky Fiat predstavili v Hannoveri na veľtrhu IAA Transportation. Je ním E – Ducato Cargo Box, teda skriňová dodávka, ktorú môžete konfigurovať podľa vašich požiadaviek. Bude k dispozícií s najnovšou generáciou motora a automatickej prevodovky, alebo aj ako plne elektrická dodávka.

Elektrický Renault Estafette ide do sériovej výroby. Úzke dodávky dostanú v mestách zelenú

21.09.2024 22:00 Všímate si, ako sa v poslednom období mení koncept mestskej dopravy? Široké viacprúdové ulice musia zvládnuť autá, motorky aj bicykle, svoje vyhradené pruhy si nárokuje aj mestská hromadná doprava a do toho všetkého sa neustále rozširujú aj pešie zóny. Renault je na túto blízku budúcnosť pripravený a už dnes ukázal dodávku, ktorú pošle v roku 2026 do sériovej výroby. Renault Estafette boduje svojimi úzkymi proporciami.

Elektrické Iveco eMoovy dokonalo mätie všetkých okolo. Je výsledkom dvojročnej známosti

21.09.2024 22:00 Nie je Iveco ako Iveco. Dokazuje to aj nové elektrické Iveco eMoovy, ktoré mýli každého znalca úžitkových áut. Teda tých najlepších asi nie, tí totiž tušia, že bude výsledkom dvojročnej spolupráce automobiliek Iveco a Hyundai. Veru tak, to čo na prvý pohľad vyzerá ako úžitkový Hyundai Staria, je v skutočnosti nové elektrické Iveco v hmotnostnej kategórii 2,5 – 3,5 t.  

Tatra poslala na pomoc pri povodniach predvádzacie autá. Pomáhajú aj staré hasičské Tatry

19.09.2024 21:00 Spoločnosť Tatra Trucks z Kopřivnice vyslala na pomoc pri aktuálnych povodniach aj svoje predvádzacie autá. Ide predovšetkým o nové sklápače Tatra Phoenix, ktoré prídu vhod pri odstraňovaní následkov po prvotnom poklese hladiny. V zaplavených oblastiach však pomáha všetka dostupná hasičská technika, ktorú tvoria novšie aj staršie Tatry. Výnimkou však v týchto dňoch nie sú ani Tatry 148 6x6 CAS 32 brodiace sa všadeprítomnými zatopenými oblasťami.

Volkswagen odhalil nový VW Transporter T7. Oficiálne ukázal aj Caravelle a terénnu Panamericanu

19.09.2024 21:00 Nový VW Transporter T7 je konečne tu. Volkswagen z neho v predvečer pred veľtrhom IAA Transportation 2025 v Hannoveri strhol pomyselnú plachtu a svetu ukázal všetky jeho nové zbrane. Okrem základnej plechovej verzie rovno ukázal aj lepšie vybavený model VW Caravelle a outodoorovo zameranú Panamericanu. K dispozícii bude opäť nespočet jeho verzií a aj pohonov. Okrem naftových verzií príde aj ako plug-in hybrid a elektromobil.

Silný nástup elektrických vozidiel sa zadrhol. Vinný je problém, ktorý spôsobuje dominanciu nafty

19.09.2024 08:30 Zatiaľ čo nástup vývoj na strane automobiliek naplno beží, nástup elektrických vozidiel sa zadrhol a nové kamióny jazdia stále až príliš často na naftu. Aj keď na základe tohtoročného veľtrhu užitkových vozidviel IAA Transportation v Hannoveri by sa mohlo zdať, že klasické naftové nákladné autá sú už na odchode. Elektrický pohon dominuje na väčšine stánkov, výrobcovia  prezentujú svoje najnovšie batériové modely a pozývajú na testovacie jazdy. Realita je však zložitejšia a ide predovšetkým o nabíjačky.

Nezvyčajný autobus v prímetskej doprave? Veľké slovenské mesto testuje novinku

18.09.2024 20:30 Sám o sebe nie je ničím výnimočný, no v prípade bratislavskej prímetskej dopravy už áno. Nezvyčajný autobus v prímetskej doprave MAG NG Lion´s City 18C sa vydáva na cesty Bratislavského kraja v rámci testovacej prevádzky. Ide totiž o kĺbové vozidlo, aké "bratislavská SADka" neprevádzkovala už takmer 20 rokov. Ak chce župa prilákať do autobusov viac cestujúcich a zároveň chce zachovať komfort, práve dlhšie kĺbové autobusy môžu byť cestou do budúcna. Platí to o to viac, že na trhu naďalej panuje silný nedostatok vodičov.